بیشتر بدانید

در مورد ساختمان در اینجا صحبت می‌کنم

بیشتر بدانید

در مورد ساختمان در اینجا صحبت می‌کنم

سلام...
من این بلاگ رو راه اندازی کردم تا فرصتی باشه که بیشتر در مورد مسائلی که می‌دونم و یا ذهنم رو مشغول می‌کنن صحبت کنم که بیشتر در مورد صنعت ساختمان است. ساختمان مساله‌ای هست که خودم روزانه باهاش درگیر هستم و مطالبی خوبی در مورد اونها می‌دونم و می‌خوام به اشتراک بذارم.

۴ مطلب در فروردين ۱۴۰۲ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

به نام خدا

سلام...

سالهاست که مهندسان سراسر دنیا در راستای مقاوم سازی ساختمان در برابر زلزله طرح‌های مختلفی ارائه می‌دهند. طرح‌هایی مثل قرار دادن ساختمان روی بلوک های لغزشی، حفر کانال‌های بسیار بزرگ در اطراف فونداسیون، معلق کردن ساختمان از زنجیر، آویزان کردن پاندول‌های بزرگ از سقف و… اما این روش‌ها در کشوری مثل ایران قابل اجرا نیست یا حداقل با شرایط فعلی قابل استفاده نیست پس بهتر است از روش‌هایی که باعث مقاوم شدن ساختمان و بالا رفتن عمر ساختمان می‌شود استفاده کرد که هزینه یا فناوری خاصی نیاز نداشته باشند. در ادامه چند مورد از این عوامل را خواهم گفت.

1- مصالح با کیفیت: در عصر حاضر بیشتر ساختمان‌ها اسکلت فلزی یا بتنی دارند که البته از لحاظ استحکام تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند اما اسکلت بتنی در برابر آتش‌سوزی مقاومت بالاتری دارد. استفاده از میلگرد و بتن با کیفیت در ساختمان‌های بتنی و فولاد کم کربن، جوش پذیر و دارای شکل پذیری بالاتر در ساختمان با اسکلت فلزی باعث بیشتر شدن عمر ساختمان از لحاظ سازه‌ای و همچنین استفاده از دیگر مصالح مصرفی با کیفیت در ساختمان باعث می‌شود عمر ساختمان از لحاظ ظاهری هم بالاتر برود.

2- بادبند: در ساختمان‌های فلزی استفاده از بادبند امر بسیار مهمی در کاهش تلفات زلزله است همچنین ساختمان در وزش بادهای شدید نیز بسیار مقاوم می‌شود. طراحی و اجرای بادبندها باید با نهایت دقت و بر اساس اصول و قوانین مهندسی انجام شود تا این هزینه‌ای که برای مقاوم‌سازی ساختمان می‌شود منتج به نتیجه‌ای خوش شود.

3- تیر و ستون بتنی: به‌کار بردن میزان میلگرد اندازه مطابق با نقشه، فاصله صحیح بین میلگردها، استفاده از میلگردهای تمیز و عاری از زنگ زدگی، تمیز کردن میلگردها قبل از بتن ریزی، استفاده از بتن با عیار مناسب سیمان طبق نقشه، رعایت زمانبندی بتن ریزی، استفاده از سیمان با تیپ بندی متناسب با شرایط محیطی محل احداث سازه، استفاده از شن و ماسه با اندازه مناسب و همچنین استفاده از آب مناسب.

4- بتن مناسب: یک بتن ایده آل باید نسبت آب به سیمان مناسب داشته باشد یعنی دانه بندی استاندارد و مقاومت و سختی کافی شن و ماسه و مخلوط کردن آنها با نسبت‌های درست. همچنین باید شرایط آب و هوایی برای انتخاب نوع سیمان در نظر گرفته شود.

فعلا به این 4 مورد اشاره کردم و در پست بعدی موارد دیگری را اضافه خواهم کرد.

ممنون از توجه شما...

  • محسن شمس
  • ۰
  • ۰

به نام خدا

سلام...

امروز این پست رو گذاشتم و فقط می‌خوام یه پیشنهاد برای نظام مهندسی ساختمان بذارم. شاید اگه این مساله به گوش یکی از اعضای نظام مهندسی برسه واقعا تاثیری داشته باشه و بتونه باعث بیشتر شدن عمر ساختمان در ایران بشه. چون من یک آدم نگرانی هستم که هم دلم برای محیط زیست می‌سوزه و هم دوست دارم آمار تلفات توی زلزله ها تو کشورم پایین بیاد.

امروزه همه میدونن که تو یه ساختمون حتما یک نفر هست که حرف اول و آخر رو میزنه. این فرد یک وقتایی یک مهندس و سازنده ساختمانه که هم از مصالح خوب استفاده می‌کنه و هم از مسائل روز ساختمان سازی مطلعه. اما آیا همه ساختمانهای در حال ساخت توسط این افراد ساخته میشه؟ در واقع باید ساخته بشه ولی نمیشه. خیلی وقتا ساختمانها توسط افرادی ساخته میشه که هیچی از ساخت ساختمون نمیدونن و اصلا به اصول مهندسی تسلط ندارن و عموما اطلاعاتشون رو از کارگرها یا پیمانکارهایی که سر ساختمون میان تکمیل میکنن.

به نظر من اولین کار و شاید پایه‌ای‌ترین کار اینه که نظام مهندسی اجبار کنه که هر ساختمون باید یک نفر رو به عنوان سازنده معرفی کنه. حالا این فرد یا مهندس ساختمان هست یا کلا چیزی از ساختمان نمیدونه یا اینکه اطلاعتش به صورت تجربی هست. اگه این نماینده مهندس باشه که هیچ ولی در صورتیکه فرد معرفی شده سازنده تجربی باشه یا کلا یک آدم تازه وارد باشه مجبور باشه یک دوره کامل در خصوص ساخت ساختمان رو طی کنه. این کار هم برای نظام مهندسی کسب درآمد داره و هم باعث میشه افراد اطلاعات خوبی در مورد ساختمان به دست بیارن که احتمالا به دردشون میخوره. در پایان دوره هم حتما ازشون یک امتحان گرفته بشه که مطمئن باشیم فرد همه چیز رو فهمیده. فقط تنها چیزی که مهمه اینه که این مساله جدی گرفته بشه وگرنه این هم میشه یک چیزی مثل همه چیزای فرمالیته در کشور ما. طرف یک جلسه هم سر کلاس شرکت نمیکنه ولی کل حضوری هاش زده میشه و اصلا امتحانی نمیده ولی قبولیش توی امتحان با نمره عالی در خونه براش پست میشه. تنها دلیلش هم اینه که خیلی وقتا تو ایران میشه افراد رو خرید و با دادن یک مقدار پول یک همچین گواهی رو در کمتر از یک روز گرفت.

امیدوارم این پیشنهاد به نحوی به گوش مسئولین برسه و فکری به حال این دغدغه بزرگ در کشور بشه.

ممنون...

  • محسن شمس
  • ۰
  • ۰

به نام خدا

سلام...

در پست‌های قبلی به اینکه عمر مفید ساختمان در ایران بسیار کوتاهتر از عمر مفید ساختمان در جهان است اشاره کرده بودم و حالا می‌خوام در مورد یک سری عواملی که باعث این اتفاق میشن صحبت کنم.

اولین مورد اینه که متاسفانه در ایران ساختمان‌ها توسط افراد غیرمتخصص ساخته میشن و مهندسین و متخصصین در ساخت بخش عمده‌ای از ساختمون‌ها دخیل نیستن. در واقع این صنعت به یک ماشین درآمدزایی تیدیل شده برای یک سری انسان که فقط به درآمد بیشتر فکر میکنن و اصلا به کیفیت ساخت ساختمان فکر نمیکنن.

شاید بعد از مورد اول که نقش خیلی بارز و پررنگی دارد بتوان به عدم نگهداری درست مسکن توسط افرادی که در آن زندگی می‌کنند اشاره کرد. در واقع افراد در ایران خیلی به فکر تمیز نگهداشتن سازه و مستحکم بودن محل زندگی توجهی نمی‌کنند و نمای بیرونی ساختمان و همچنین فضای داخل ساختمان را مرتب نگه نمی‌دارند و شخص با نگاه کردن به ساختمان احساس می‌کند ساختمان قدیمی است و در حال فرو است در حالیکه اگر از روز اول به سلامت ظاهری و باطنی ساختمان اهمیت داده شود شاهد این خواهیم بود که ساختمان مدت زمان طولانی‌تری سرپا می‌ماند و عمر بالاتری دارد کما اینکه در همین تهران ساختمان‌هایی که عمر بالایی دارند دقیقا ساختمان‌هایی هستند که توسط افراد تیزبین و مرتب و دقیق نگهداری می‌شوند.

عامل سوم شاید آن باشد که افرادی که مشغول به فعالیت سر ساختمان هستند مسئولیت کار خود را بر عهده نمی‌گیرند و در ضمن فاقد صلاحیت قانونی برای انجام اموری مثل جوشکاری، سیمان کشی، آرماتوربندی، آهنگری، گچ‌کاری، اجرای کف و ... هستند و فقط با یک آموزش کوتاه و به دلیل کمبود نیروی ماهر کار، تبدیل به استادکار شده‌اند و به عنوان پیمانکار زبردست کار انجام می‌دهند در حالیکه حتی در حرفه خود شاگرد خوبی هم نیستند چه برسد به استادکار.

مورد چهارم این است که در ایران کمتر دیده‌ایم که ساختمان‌های با سن بالاتر را در برابر عوامل طبیعی مثل زلزله مقاوم سازی کنند و کلا بازسازی در ایران فقط به تعویض سرامیک کف و یا نقاشی دیوارها و تعویض در ها محدود می‌شود و وقتی سن ساختمان بالا می‌رود افراد ترجیح می‌دهند به جای بازسازی و مقاوم‌سازی، کل ساختمان را تخریب کنند که این خود به معنای هدر رفت بسیار بالای انرژی و مخصوصا آب است در صورتیکه هزینه مقاوم‌سازی تنها 10 تا 15 درصد هزینه ساخت ساختمان هزینه بر‌می دارد اما ساخت دوباره ساختمان در ایران تبدیل به یک شغل شده‌است.

و اما مورد پنجم که شاید یکی از موارد بسیار مهم باشد آن است که متاسفانه اکثر قیمت ساختمان در ایران به خاطر قیمت زمین آن است و وقتی چند سالی از ساخت یک ساختمان بگذرد دیگر همه ارزش ساختمان به زمین آن است و این عامل باعث شده که مالک همیشه امکان ساخت مجدد ساختمان را به عنوان یک گزینه مهم و روی میز و یک عامل برای کسب درآمد آنچنانی پیش روی خود ببیند.

 

خلاصه تنها موردی که می‌تونم بگم اینه که اگه با همین فرمون بریم جلو در بازه زمانی کوتاهی از کرده خودمون پشیمون میشیم و تنها چیزی که برامون می‌مونه تعدادی زیادی ساختمون بی کیفیت و یک کمبود گسترده انرژی و یک بی آبی گسترده خواهد بود.

  • محسن شمس
  • ۰
  • ۰

به نام خدا

سلام...

من این وبلاگ رو راه اندازی کردم تا در مورد اتفاقات جدید و به روز در صنعت ساختمان سازی صحبت کنم.

چرا در اروپا و آمریکا هنوز دارن از ساختمان‌های 400 سال پیش استفاده می‌کنن؟؟

مگه اون موقع ساختمون هاشونو چه جوری ساختن؟؟

چرا پس تو ایران ساختمون 50 ساله و حتی بعضا 25 ساله دیگه کلنگی به حساب میاد و حتی سازنده ها فقط به این فکرن که این ساختمونارو بخرن و به جاشون ساختمون جدید بسازن؟؟

دقیقا کدوم قسمت راه رو داریم اشتباه میریم که الان توی این نقطه هستیم؟؟

آیا استانداردهای ساختمان سازی در ایران رعایت نمیشن؟؟ آیا شهرداری در این مورد مقصره و ساختن ساختمون جدید راهی شده برای کسب درآمد بیشتر شهرداری؟؟ آیا مشکل ساختمون سازی های ما نداشتن یک نقشه جامع و کاربردی در بلند مدته؟؟

سعی می کنم در پست های بعد بیشتر در مورد این مسائل و سوالات صحبت کنم...

  • محسن شمس