به نام خدا
سلام...
سالهاست که مهندسان سراسر دنیا در راستای مقاوم سازی ساختمان در برابر زلزله طرحهای مختلفی ارائه میدهند. طرحهایی مثل قرار دادن ساختمان روی بلوک های لغزشی، حفر کانالهای بسیار بزرگ در اطراف فونداسیون، معلق کردن ساختمان از زنجیر، آویزان کردن پاندولهای بزرگ از سقف و… اما این روشها در کشوری مثل ایران قابل اجرا نیست یا حداقل با شرایط فعلی قابل استفاده نیست پس بهتر است از روشهایی که باعث مقاوم شدن ساختمان و بالا رفتن عمر ساختمان میشود استفاده کرد که هزینه یا فناوری خاصی نیاز نداشته باشند. در ادامه چند مورد از این عوامل را خواهم گفت.
1- مصالح با کیفیت: در عصر حاضر بیشتر ساختمانها اسکلت فلزی یا بتنی دارند که البته از لحاظ استحکام تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند اما اسکلت بتنی در برابر آتشسوزی مقاومت بالاتری دارد. استفاده از میلگرد و بتن با کیفیت در ساختمانهای بتنی و فولاد کم کربن، جوش پذیر و دارای شکل پذیری بالاتر در ساختمان با اسکلت فلزی باعث بیشتر شدن عمر ساختمان از لحاظ سازهای و همچنین استفاده از دیگر مصالح مصرفی با کیفیت در ساختمان باعث میشود عمر ساختمان از لحاظ ظاهری هم بالاتر برود.
2- بادبند: در ساختمانهای فلزی استفاده از بادبند امر بسیار مهمی در کاهش تلفات زلزله است همچنین ساختمان در وزش بادهای شدید نیز بسیار مقاوم میشود. طراحی و اجرای بادبندها باید با نهایت دقت و بر اساس اصول و قوانین مهندسی انجام شود تا این هزینهای که برای مقاومسازی ساختمان میشود منتج به نتیجهای خوش شود.
3- تیر و ستون بتنی: بهکار بردن میزان میلگرد اندازه مطابق با نقشه، فاصله صحیح بین میلگردها، استفاده از میلگردهای تمیز و عاری از زنگ زدگی، تمیز کردن میلگردها قبل از بتن ریزی، استفاده از بتن با عیار مناسب سیمان طبق نقشه، رعایت زمانبندی بتن ریزی، استفاده از سیمان با تیپ بندی متناسب با شرایط محیطی محل احداث سازه، استفاده از شن و ماسه با اندازه مناسب و همچنین استفاده از آب مناسب.
4- بتن مناسب: یک بتن ایده آل باید نسبت آب به سیمان مناسب داشته باشد یعنی دانه بندی استاندارد و مقاومت و سختی کافی شن و ماسه و مخلوط کردن آنها با نسبتهای درست. همچنین باید شرایط آب و هوایی برای انتخاب نوع سیمان در نظر گرفته شود.
فعلا به این 4 مورد اشاره کردم و در پست بعدی موارد دیگری را اضافه خواهم کرد.
ممنون از توجه شما...