بیشتر بدانید

در مورد ساختمان در اینجا صحبت می‌کنم

بیشتر بدانید

در مورد ساختمان در اینجا صحبت می‌کنم

سلام...
من این بلاگ رو راه اندازی کردم تا فرصتی باشه که بیشتر در مورد مسائلی که می‌دونم و یا ذهنم رو مشغول می‌کنن صحبت کنم که بیشتر در مورد صنعت ساختمان است. ساختمان مساله‌ای هست که خودم روزانه باهاش درگیر هستم و مطالبی خوبی در مورد اونها می‌دونم و می‌خوام به اشتراک بذارم.

۷ مطلب در شهریور ۱۴۰۲ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

در حالت عادی و برای ساختمان های نه چندان بزرگ ما از فونداسیون های کم عمق استفاده می کنیم چون خاک منطقه توان تحمل وزن سازه ما را خواهد داشت و مشکلی برای آن پیش نمی آید. اکثر ساختمانهایی که در شهرها ساخته می شوند و زیاد مرتفع نیستند در آنها از فونداسیون کم عمق استفاده شده است.

تشخیص اینکه خاک منطقه توان نگهداری سازه را دارد یا نه بر عهده مهندسین ساختمان است. آنها با آزمایش خاک و محاسبه وزن ساختمان متوجه این موضوع می شوند. فونداسیون های تکی یا ترکیبی نمونه ای از انواع فونداسیون کم عمق هستند.

اما اگر ساختمان ما مرتفع و سنگین باشد و خاک منطقه توان تحمل این وزن را نداشته باشد از فونداسیون عمیق استفاده می کنیم. با این کار وزن سازه را به لایه های پایین تر زمین منتقل می کنیم. مثلا آنقدر گودبرداری را ادامه می دهیم تا به نواحی سنگی زیر زمین برسیم و فونداسیون را روی آن بنا می کنیم و به این ترتیب وزن سازه به قسمت های زیرین زمین منتقل می شود و احداث سازه بر روی زمین امکان پذیر است.

جای دیگری که فونداسیون عمیق کاربرد دارد برای سد ها است. همچنین مناطق ساحلی و پر آب نیز به فونداسیون عمیق احتیاج دارند تا سستی خاک بر روی سازه تاثیری نگذارد. اگر پلی بخواهد داخل دریا یا رودخانه احداث شود نیز باید از فونداسیون عمیق استفاده شود تا وزن سازه به نواحی سنگی زمین منتقل شود و خیالمان از استحکام سازه راحت باشد.

  • محسن شمس
  • ۰
  • ۰

سرطان بتن چیست؟

ساختمان‌ها و زیرساخت‌های شهری جزء مهمی از زندگی انسان‌ها هستند اما نیازمند نگهداری و تعمیرات دارند. یکی از مشکلات موجود در مورد بتن سرطان بتن است. این مقاله در مورد سرطان بتن و چگونگی عملکرد آن توضیحاتی ارائه می‌دهد تا بتوانید از آن جلوگیری کنید.

سرطان بتن، چیست؟

در واقع، بتن به مرور زمان ممکن است به علت عوامل محیطی مانند تغییرات دما، رطوبت، و استحکام دهنده‌های شیمیایی دچار تغییرات فیزیکی و شیمیایی شود که به نقاط ضعف و ترک در ساختار بتن منجر می‌شود. این ترک‌ها با عبور زمان و استفاده بیشتر از سازه‌ها تا اندازه‌ای افزایش می‌یابند که می‌توانند به یک مشکل بزرگ تبدیل شوند که به نام "سرطان بتن" شناخته می‌شود.

در نظر بگیرید این ترک‌ها باعث عبور آب و رسیدن آن به میلگرد خواهد بود و بر اثر برخورد آب و میلگرد شاهد زنگ زدگی در میلگردها هستیم و در نهایت کاهش مقاومت سازه را خواهیم داشت.

سرطان بتن به این واقعیت اشاره دارد که سازه‌های بتنی نیاز به تعمیرات یا تقویت دارند. این مشکل معمولاً در بتن‌هایی که در ساختمان‌ها یا پل‌ها استفاده می‌شوند، ایجاد می‌شود.

علائم سرطان بتن

تشخیص سرطان بتن آسان نیست و نیاز به تخصص و تجربه زیادی است که بتوان آن را تشخیص داد. علائمی که ممکن است نشان‌دهنده وجود این مشکل باشند عبارتند از:

  • ترک‌ها و شکاف‌های طولی یا عرضی در ساختمان
  • تخریب ناگهانی و بدون دلیل آشکار
  • افت کیفیت سازه به شکل قابل مشاهده

عوامل موثر در ایجاد سرطان بتن

در بالا به علائم وجود سرطان بتن پرداختیم و در ادامه به عواملی که به وجود آورنده سرطان بتن هستند می پردازیم:

  1. تغییرات دما: تغییرات گسترده در دما می‌توانند به تشدید سرطان بتن کمک کنند. به عنوان مثال، تغییرات دمایی روز و شب ممکن است به ترک‌های بتنی بیشتری منجر شوند.

  2. تغییرات رطوبت: تغییرات رطوبت در کنار تغییرات دما ممکن است آسیب جدی به بتن وارد کند.

  3. فشارهای خارجی: فشارهای خارجی مانند بارهای ساختمانی، تغییرات جوی، و فعالیت‌های زلزله می‌توانند به سرعت به ترک‌زدگی بتن و به عبارتی سرطان بتن منجر شوند.

پیشگیری از سرطان بتن

برای پیشگیری از سرطان بتن، باید به طور مداوم نظارت کامل بر روی بتن داشت و تغییرات بتن را زیر نظر گرفت تا جلوی این اتفاق گرفته شود و تا حد امکان این اتفاق را به عقب انداخت و طول عمر مفید بتن را افزایش داد. استفاده از بتن مرغوب به جلوگیری از این مسایه کمک به سزایی خواهد کرد. 

 

  • محسن شمس
  • ۰
  • ۰

گاهی نیاز است به طبقات بالایی یک ساختمان دسترسی ایجاد کرد. مثلا یکی از سنگ های طبقات بالا شل شده و یا افتاده است. ما به وسیله داربست می توانیم به ارتفاعات بالا در ساختمان دسترسی پیدا کنیم. همچنین ساختمانی که در حال ساخت است نیاز به ستگ کاری و یا سیمان کاری دارد. این قبیل کارها به وسیله داربست به راحتی قابل اجرا خواهد بود. حتما برای همه پیش آمده که ساختمان در حال ساخت را دیده باشند. عموما دورتادور این ساختمان ها داربست قرار می دهند تا دسترسی راحت تر باشد و ایمنی داشته باشد.

البته همیشه از این نوع داربست استفاده نمی شود و داربست ها انواع مختلفی دارند.

داربست چوبی: یک سری از داربست ها چوبی هستند و با تخته و یا نردبان به ارتفاعات بالاتر دسترسی پیدا می کنند. عموما این داربست ها مرتفع نیستند و ارتفاع کمی دارند.

داربست فلزی: این نوع داربست بسیار به وفور دیده می شود و از میله های بلند فلزی همراه با بست هایی تشکیل شده اند که روی هم سوار می شوند و تا ارتفاعات بسیار بالا هم کاربرد دارند.

داربست معلق: گاهی اوقات و در ساختمانهای بلند مرتبه و مدتی بعد از ساخت ساختمان، نیاز است به نمای ساختمان دسترسی پیدا کرد. در این مواقع از طبقه بالای ساختمان یک صفحه با محافظ آویزان می شود و افراد بر روی آن قرار می گیرند و کار خود را انجام می دهند.

 

داربست معلق

 

داربست یک طرفه و دو طرفه: داربست های فلزی می توانند دو ردیف داشته باشند و یا یک ردیفه باشند. عموما برای ساختمانهای بلند از داربست دو طرفه استفاده می شود و داربست را به بدنه ساختمان محکم می کنند.

یک سری داربست ها برای افزایش ایمنی اجرا می شوند. مثلا ساختمانی در حال تخریب است و برای جلوگیری از ریزش آوار بر سر مردم از داربست استفاده می شود و یا وقتی ساختمانی خیلی بلند است بر روی خیابان جلوی آن یک سقف درست می کنند و روی آن تور مقاوم می اندازند تا مصالح بر روی خیابان نریزد.

نکات بیشتر در مورد داربست را از سایت بیمه دریافت کنید.

 

  • محسن شمس
  • ۰
  • ۰

جوش فورجینگ یا جوش سر به سر میلگرد یک روش خاص از جوشکاری است که در آن دو میلگرد به صورت سر به سر و بدون هیچ ماده جوشکاری به یکدیگر متصل می شوند. این روش یکی از روشهای اتصال میلگردها است. همانطور که قبلا هم اشاره کرده بودیم سه روش برای اتصال میلگردها به یکدیگر در آرماتوربندی وجود دارد. یکی روش اتصال پوششی یا اورلپ، یکی روش اتصال مکانیکی یا کوپلینگ میلگرد و دیگری روش جوش فورجینگ است.

جوش فورجینگ

انجام این روش نیازمند یک شخص مسلط به اجرای این جوش است و اگر میزان کمی خطا در کار جوشکار وجود داشته باشد کار جوشکاری به مشکل خواهد خورد و این وصله زیاد قابل اعتماد نیست و باید دانست اشخاص بسیار کمی توانایی انجام این کار را دارند. در ضمن منظور ما از عدم وجود هیچ ماده ای برای جوشکاری این است که الکترودی برای اتصال وجود ندارد و فقط دو سر میلگرد ها ابتدا حرارت داده می شوند و سپس با فشار خیلی زیادی دو میلگرد به یکدیگر فشار داده می شوند. بعد از سرد شدن میلگردها بین آنها یک پیوند به وجود می آید. در واقع این روش به نوعی وصله پینه است.

این پیوند به وجود آمده، بین مولکول های میلگردها است و همانطور که در شکل می بینید یک حالت پف کردگی در نقطه اتصال به وجود خواهد آورد که از قضا این نقطه بسیار آسیب پذیر است و ممکن است بر اثر فشار دچار شکست شود.

معایب جوش فورجینگ

- این روش روش مناسبی برای استفاده در سازه نیست زیرا این پیوند قابلیت اطمینان بالایی ندارد و بر اثر فشار دچار شکستگی خواهد شد. همچنین یک نمونه از آن در زلزله ای نشان داد نباید به این جوش بیش از این پرداخت و این روش منسوخ  شده است.

- این روش بیش از حد به شخصی که این کار را انجام می دهد وابسته است و در صورت کوچک ترین مشکلی در اجرا، جوش مناسبی نخواهیم داشت.

- دستگاهی که به میلگردها حرارت می دهد کنترلی بر میزان حرارت ندارد و به تجربه شخصی کاربر باید حرارت دهی را قطع کرد و در صورت حرارت دهی بالا، احتمالا میلگردها ذوب خواهند شد.

- فشاری که به میلگردها وارد می شود باید یکنواخت و در یک اندازه مناسبی باشد تا اتصال خوبی برقرار شود. در حالیکه کنترل این مقدار از فشار، راحت نیست و احتمالا عملی نخواهد بود مگر بر اثر شانس و به صورت تصادفی.

به نظر زمان آن رسیده است که در استفاده از این روش برای اتصال میلگردها تجدیدنظر به عمل آید و یک روش مناسب برای اتصال انتخاب شود. روشی که هم میزان هزینه را کم کند تا پروژه یا مقدار کمتری پول ساخته شود و هم کار را سرعت ببخشد و راحت کند و در عین حال مقاومت سازه نسبت به روش های دیگر به میزان قابل توجهی بالاتر برود.

 

جوش فورجینگ

  • محسن شمس
  • ۰
  • ۰

انکر بولت چیست ؟

انکر بولت دو نوع اساسی دارد. اول در نظر بگیرید که در هنگام اجرای فونداسیون جای دقیق قرار گیری محل ستون ها را می دانید. اگر سازه بتنی باشد که آرماتور انتظار در آن محل کاشته می شود ولی اگر اسکلت فلزی باشد باید یک سری میلگرد که سر آن پیچ است از فونداسیون بیرون آمده باشد تا صفحه ستون ما داخل آن پیچ ها برود و توسط مهره محکم شود. بعد ستون به این پلیت ها متصل شده و با جوشکاری وصل شود. این میلگردهایی که سر آن پیچ دارد را انکر بولت می گویند.

حال در نظر بگیرید یک دیوار داریم و می خواهیم از آن یک چیزی آویزان کنیم یا مثلا یک سطح داریم و می خواهیم یک ستون روی آن قرار دهیم که تبدیل به پایه های یک سقف کوچک برای پارکینگ احداث کنیم. برای اینکه ستون به زمین محکم شود لازم است که پایه های ستون به یک صفحه فلزی جوش داده شوند. این صفحه فلزی نیر باید به زمین محکم شود. اما وقتی هیچ انکر بولتی نداریم چگونه می توانیم صفحه ستون را به زمین محکم کنیم؟

در اینجاست که نوع دوم انکر بولت به کار خواهد آمد. ابتدا باید یک انکر بولت تهییه کنیم. انکر بولت به این صورت است که باید ابتدا طول آن را در نظر گرفت و با توجه به طول آن یک سوراخ با دریل به اندازه ابعاد آن ایجاد کرد. این سوراخ باید تمیز شود و سطحی که سوراخ شده ترک نداشته باشد. دقت کنید که ابعاد سوراخ باید متناسب با ابعاد انکر بولت یاشد.

این انکر بولتها وقتی وارد سوراخ می شوند با پیچانده شوند. در این پیچش یک قسمتی در انتهای آن وجود دارد که داخل بتن باز می شود و خود را به دیواره سوراخ محکم می کند. طوری محکم می کند که انگار جزئی از بتن است. حال صفحه ستون را بر روی این انکر بولت ها می گذاریم و آن را با پیچ به به انکر بولت سفت می کیم. سطح ما توان تحمل وزن یک ستون را خواهد داشت و می تواند وزنی را تحمل کند.

یک کار دیگر که می توان انجام داد استفاده از چسب بتن است. مخصوصا اگر سطح بتنی ما خیلی مقاوم نباشد باید حتما از چسب بتن استفاده شود. یعنی بعد از زدن سوراخ بر روی سطح بتن، چسب بتن را می ریزیم و بعد انکر بولت را داخل آن می کنیم و می پیچانیم. با این کار انکر بولت دیگر قسمتی از بتن خواهد شد و یک پیوند بسیار قوی به وجود خواهد آمد.

برای دیدن تصاویر بیشتر به سایت نیک تیک وارد شوید.

انکر بولت

  • محسن شمس
  • ۰
  • ۰

کرگیری بتن چیست ؟

کرگیر بتن به معنی نمونه برداری از بتن است. بتنی که ریخته شده و محکم شده است. با یک سری ابزار خاص از بتن نمونه گرفته می شود و به آزمایشگاه برده می شود. البته گاهی برای اتصال دو منطقه که بتن ریزی بین آنها انجام شده با عملیات کرگیری ارتباط برقرار می شود. 

کرگیری بتن توسط دستگاههای شبیه گردبر انجام می شود. فرض کنید لازم است سقف بین دو طبقه سوراخ شود و از آن چیزی خاصی عبور کند. مثلا برای تاسیسات ساختمان این سوراخ کاربرد داشته باشد. نمونه برای کرگیری هم به همین شکل است و یک سوراخ در سقف پدید می آورند و نمونه باقی مانده که شکل استوانه ای دارد را به آزمایشگاه می برند.

دستگاههای گردبر با توان مکانیکی بسیار بالا هستند و می توانند بتن با آن استحکام فوق العاده را سوراخ کنند. در این میان آب از اهمیت بالایی برخوردار است. هم برای انجام کار ضروری است و هم باعث خنک شدن مته می شود.

اگر کرگیری از بتن غیر مسلح باشد که هیچ وگرنه برای کرگیری از بتن مسلح باید از دستگاههای استفاده کرد که جایگاه آرماتورها را به ما نشان دهد تا با کرگیری از این مناطق صدمه به میلگردها وارد نشود. در واقع باید جایگاهی را مشخص کرد که به استقامت سازه خدشه ای وارد نشود.

در حالت کلی ما 4 نوع دستگاه کرگیر داریم. دستگاه کرگیر تخت، دستگاه کرگیر انتهایی، دستگاه کرگیر دیاموند و دستگاه کرگیر لوله ای که هر یک کاربردهای خاص خود را دارند.

عملیات کرگیری باید بعد از محکم شدن بتن انجام شود و سطح بتن باید تمیز و صاف باشد و دستگاه دقیقا عمود بر آن قرار بگیرد. به دستگاهی که این کار را انجام می دهد دستگاه کرگیر گفته می شود که به نوعی گردبر است. این دستگاهها حالت ثابت و متحرک دارند و قدرت بسیار زیادی را برای بریدن بتن به کار می گیرند. اطلاعات بیشتر در مورد کرگیری بتن را از این سایت بخوانید.

 

  • محسن شمس
  • ۰
  • ۰

سیمان پرتلند پرکاربردترین نوع سیمان در جهان است که از ترکیب سنگ گچ، مواد آهکی و خاک رس به دست می آید و در دمایی حدود 1450 درجه قرار می گیرد تا پخته شود. فرق سیمان معمولی و سیمان پرتلند در دمایی است که به ترکیب آن اعمال می شود. دمای وارده به سیمان پرتلند کمتر است و ساخت آن راحت تر. البته ویژگی های بی نظیری هم در آن وجود دارد. مثلا بتن ریزی در حجم های بالا با سیمان پرتلند بسیار بهتر است و ترک خوردگی به وجود نمی آید، همینطور در مناطق گرم نیز بهتر عمل می کند و دچار ترک نمی شود.

اصلی ترین ماده تشکیل دهنده بتن سیمان پرتلند است که در ترکیب با آب و مواد دیگر انواع بتن را به وجود می آورد. ساخت آن به این صورت است که ابتدا مواد اولیه آن را آسیاب می کنند و با یکدیگر مخلوط می کنند و در کوره می گذارند و حرارت می دهند. این مواد در این دما ذوب شده و با یکدیگر ترکیب می شوند. سپس آن اماده را پودر می کنند و با پودر گچ مخلوط می کنند و سیمان پرتلند به دست می آید.

این سیمان تیپ های مختلفی دارد. تیپ 1 برای مناطقی که برخورد با آب زیرزمینی ندارند مناسب است. تیپ 2 بسیار مقاوم در برابر خوردگی است و برای ساختمانهایی که به مقدار بالا بتن نیاز دارند مناسب است و در برخورد با آب زیرزمینی مشکلی برای آن ایجاد نمی شود. تیپ 3 آن بسیار زود سفت می شود و گیرش بالایی دارد و در هنگام بتن ریزی دمای بسیار بالایی تولید می کند و برای مناطق سردسیر مناسب است. تیپ 4 بسیار دیرگیر است و شاید بعد از یک ماه به مقاومت نهایی برسد. تیپ 5 آن برای موارد ضروری کاربرد دارد و بسیار در برابر سولفات مقاوم است البته نسبت به سایر تیپ ها مقاومت کمتری دارد.

سیمان پرتلند ماده بسیار مقاوم و پر کاربردی است که زندگی مدرن امروزی بسیار به آن مدیون است و می توان گفت هیچ سازه ای وجود ندارد که ردی از سیمان پرتلند در آن نباشد.

سیمان پرتلند

  • محسن شمس