بیشتر بدانید

در مورد ساختمان در اینجا صحبت می‌کنم

بیشتر بدانید

در مورد ساختمان در اینجا صحبت می‌کنم

سلام...
من این بلاگ رو راه اندازی کردم تا فرصتی باشه که بیشتر در مورد مسائلی که می‌دونم و یا ذهنم رو مشغول می‌کنن صحبت کنم که بیشتر در مورد صنعت ساختمان است. ساختمان مساله‌ای هست که خودم روزانه باهاش درگیر هستم و مطالبی خوبی در مورد اونها می‌دونم و می‌خوام به اشتراک بذارم.

۶ مطلب در ارديبهشت ۱۴۰۲ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

بتن مگر و کاربرد آن

به نام خدا

سلام...

گاهی اوقات پیش میاد برای اجرای فونداسیون، سطح زیرین سطح مناسبی برای اجرای فونداسیون نیست، مثلا پستی بلندی داره یا جنس مناسبی نداره یا هر مشکل دیگه ای داره. در این جور موارد ناچار به استفاده از بتن مگر هستیم.

بتن مگر نوعی بتن با عیار کم سیمان است و عموما برای اجرای راحت تر آرماتوربندی و بتن ریزی اصلی از آن استفاده می شود و به آن بتن لاغر یا بتن سبک و یا بتن نظافت هم گفته می شود. عیار سیمان در بتن مگر حدود 100 کیلوگرم بر متر مربع است و ضخامتی حدود 10 سانتی متر دارد و از اطراف نیز اندکی بیشتر از سطحی که قرار است فونداسیون کار شود ریخته می شود.

اما این بتن مگر فواید زیادی دارد. مثلا اینکه باعث می شود آب بتن فونداسیون توسط خاک کشیده نشود و یا سیمان به لایه های پایین تر خاک نفوذ نکند و فونداسیون بر روی سطح تراز کار شود تا بهتر و راحت تر اجرا شود و به طور کلی با این کار بتن فونداسیون با سطح خاک برخورد ندارد.

قبل از اجرای آن توجه داشته باشید که خاک زیری تر باشد تا آب بتن را نکشد و بتن پوک نشود و سطح تمام شده آن باید صاف و یک دست باشد تا آرماتوربندی به سادگی انجام بپذیرد. ضمنا بتن مگر توسط دستگاههای بتونیر کوچک در کارگاه ساخته می شود و توصیه میشه قبل از اجرای فونداسیون این کار حتما انجام باشه چون فواید بسیار زیادی داره.

متشکرم از توجهتون

بتن مگر

  • محسن شمس
  • ۰
  • ۰

سازه نگهبان و انواع آن

به نام خدا

سلام...

در این مقاله میخوام در مورد سازه نگهبان باهاتون صحبت کنم. سازه نگهبان وظیفه داره از دیواره های یک زمین گودبرداری شده محافظت کنه تا یک وقت ریزش نکنه و ساختمانهای اطراف رو هم با خودش به پایین نکشه. سازه نگهبان انواع مختلفی داره و ما امروز به چند تا از اونا اشاره میکنیم. وجود سازه نگهبان در ساختمان از اهمیت بسیار بالایی برخورداره و باید با دقت بالا و کافی اجرا بشه تا احتمال ریزش رو کم کنه.

1- سازه نگهبان خرپایی: این روش در گودبرداری های کم عمق بسیار متداوله و نکته مهم اینه که سازه نگهبان نباید با دیوار کناری فاصله داشته باشه. در واقع قبل از گودبرداری باید یک چاه در قسمتی که سازه نگهبان قرار میگیره حفر بشه و با میلگرد و بتن مسلح بشه و در قسمت بالایی اون باید یک ستون به دیوار کناری بچسبه و اگه فاصله ای وجود داشت باید با سیمان و آجر پر بشه.

2- سازه نگهبان نیلینگ یا میخ کوبی: این روش بر اساس مسلح کردن خاک با استفاده از فولاد است. در این روش ابتدا خاک را تا عمق بین ۲ تا ۴ متر بر می دارند، و با استفاده از ماشین حفاری سوراخ های افقی و مایل با قطر حدود ۱۵-۱۰ سانتی متر در سطح گود به فاصله های ۲ تا ۱ متری به وجود می آورند. بعد میلگردهای فولادی را با روش های خاصی درون دیوار قرار می دهند و در فواصل باقی مانده با روش هایی دوغاب می ریزند تا از محکم شدن آنها مطمئن شوند.

3- شمع درجا: یک روش عالی برای مقاوم سازی جداره گودبرداری است و روش به این صورت است که چاههای به قطر 1 متر ایجاد میکنند و شمع را که از قبل با میلگرد درست کرده اند درون چاه قرار میدهند و بتن ریزی را انجام میدهند و فاصله این شمع ها از یکدیگر نباید بیشتر از 2 متر باشد.

این 3 روش از روشهای فراگیر و کاربردی برای سازه نگهبان هستند. امیدوارم این مطلب برای شما مفید بوده باشه.

  • محسن شمس
  • ۰
  • ۰

گودبرداری اصولی

به نام خدا

سلام...

متاسفانه در سالهای اخیر اتفاقی که خیلی شاهدش بودیم ریزش ساختمانهای مجاور بر اثر گودبرداری بوده. اتفاقی که اگرچه در کشور ما زیاد اتفاق نمی‌افته ولی در صورتی که اتفاق بیفته میتونه خطرات زیادی داشته باشه. هم خطرات جانی و هم مشکلات مربوط به بی خانمان شدن افراد.

من به شخصه سخت ترین و پر استرس ترین قسمت ساخت ساختمان رو تخریب و گودبرداری میدونم چون به طور ویژه ای با جون یک سری آدم ارتباط داره و میتونه منجر به اتفاقات جبران ناپذیری بشه.

اما میشه با یک سری کارها احتمال ریزش ساختمان های اطراف رو پایین آورد یا حتی کاری کرد که حداقل آسیب جانی به کسی نرسه.

اولین اقدام باید جنس خاک شناسایی بشه ینی بررسی ژئوتکنیکی انجام بشه تا یه وقت خاک دستی وجود نداشته باشه و با این روش عمق خاکبرداری مطمئن هم به دست میاد تا احتمال ریزش ساختمانهای اطراف سنجیده بشه. حتما حواستون به ساختمانهای خیلی قدیمی باشه. این ساختمونها بسیار مستعد ریزش هستن چون اصلا ستون درست حسابی ندارن و فقط به زور گِل سرپا موندن.

تو مرحله بعدی چیزی که حتما باید اجرا بشه سازه نگهبانه. در واقع برای جلوگیری از ریزش گود، سازه‌های موقتی را برای مهار گود ایجاد می‌کنند که به آن سازه نگهبان میگن که باعث میشه یک تکیه گاه برای ساختمانهای مجاور به وجود بیاد که خودش چندین نوع مختلف داره.

بعد باید حتما از روش های گودبرداری حفاظت شده استفاده بشه. ینی بعد از گودبرداری حتما باید محل گودبرداری پایدارسازی بشه.

آخرین کار هم باید این باشه که تو روز گودبرداری همسایه ها منزل رو خالی کنند و اگه چیز با ارزش و مهمی تو خونه دارن با خودشون بردارن ببرن تا اینجوری حداقل احتمال حوادث جانی به حداقل برسه

در ادامه یک عکس از نشست یک ساختمون به دلیل گودبرداری ساختمون مجاور میذارم.

ممنون از وقتی که گذاشتید...

گودبرداری ایمن

  • محسن شمس
  • ۰
  • ۰

کوپلر چیست

کوپلر چیست؟

به نام خدا

سلام...

کوپلر یک قطعه فولادی است که در سازه کاربرد دارد و وظیفه آن وصل کردن دو شاخه میلگرد به یکدیگر است. وقتی ما در سازه یک مسیر طولانی را بخواهیم میلگرد بیاندازیم، با توجه به طول میلگردها که احتمالا 6 متری هستند و پاسخگوی دهانه ما نیستند، باید دو میلگرد به یکدیگر پیوند بخورند. حالا راههای زیادی برای این پیوند وجود دارد. یک راه اتصال اورلپ است که دو میلگرد به اندازه یک فاصله‌ای با هم هم پوشانی پیدا می‌کنند و با سیم به یکدیگر بسته می‌شوند و بقیه مسیر را میلگرد جدید ادامه می‌دهد تا دهانه تمام شود. این روض اتصال اورلپ نام دارد ولی ایرادات زیادی به آن وارد است. مثلا مقدار زیادی میلگرد پرت می‌شود و مشکلاتی از این دست.

یک راه دیگر استفاده از جوش سر به سر است که دو میلگرد از سر به یکدیگر جوش داده می‌شوند که این روش هم مشکلات فراوانی دارد و ممکن است از محل جوشکاری، دو میلگرد از یکدیگر جدا شوند.

یک روش دیگر برای بلندتر شدن طول میلگرد استفاده از کوپلر است. در واقع دو سر دو میلگرد رزوه می‌خورند و یک قطعه‌ای که درون آن رزوه دارد به همدیگر پیچ می‌شوند و این باعث می‌شود این دو شاخه میلگرد به شکل یک میلگرد یکتا عمل کند و همه خواص آن را داشته باشد.

شرکت‌های زیادی در ایران این نوع میلگرد زا تولید می‌کنند اما شرکت اتصالات مکانیکی سهند اولین شرکت سازنده کوپلر در ایران است و کوپلرهای بسیار با کیفیتی را تولید می‌کنید.

 

کوپلر

  • محسن شمس
  • ۰
  • ۰

کفشک ستون چیست؟

به نام خدا

سلام...

گاهی اوقات در حین اجرای پروژه به مشکلاتی بر میخوریم که باید از تکنولوژی های جدید برای رفع آنها استفاده کنیم. یکی از این تکنولوژی هایی که گاهی بسیار کمک حال است کفشک ستون است. از این روش برای اتصال ستون بتنی به فونداسیون استفاده میشود. البته این کار برای ساختمانهایی با بار زیاد استفاده نمیشود و فقط برای ساختمانهای کم ارتفاع است.

در این روش ستونها از قبل در کارخانه ساخته میشوند و بعد به محل ساختمان منتقل میشوند و از بولت های بسیار پر مقاومت استفاده میکنند.

قبل از بتن ریزی فونداسیون، بولت هایی درون فونداسیون کار گذاشته میشوند و بعد این ستون ها توسط مهره به فونداسیون محکم میشوند و ستون را همانجا تراز میکنند و فضای خالی را با گروت پر میکنند.

کفشک ستون یکی از روش های مناسب برای بهسازی لرزه ای ستون است و به عنوان فیوزی جهت کنترل آسیب دیدگی پای ستون‌ها کاربرد دارد.

  • محسن شمس
  • ۰
  • ۰

به نام خدا

سلام...

امروز در ادامه صحبت‌های پست قبلی، به صحبت در مورد روش‌هایی که باعث مقاوم شدن ساختمان و بالا رفتن عمر ساختمان می‌شود اما نیاز به هزینه یا فناوری خاصی ندارد می‌پردازیم و تیتر مواردی که گفتیم رو در ابتدا قرار میدم.

1- مصالح با کیفیت

2- بادبند

3- تیر و ستون بتنی

4- بتن مناسب

5- شکل هندسی نقشه ساختمان: یک سازه مقاوم در برابر زلزله دارای نقشه ساده، متقارن و بدون کشیدگی در سطح و ارتفاع است. این سازه دارای توزیع مقاومت یکنواخت و پیوسته بوده و در برابر زلزله مقاوم است. بهترین شکل پلان به صورت مربع یا اشکال منظم هندسی نزدیک به آن مثل مستطیل است. نقشه‌های دایره‌ای هم مناسبند. نقشه‌هایی که شمای کلی آنها به صورت (L – U – H -T) هستند، نامناسب بوده و محاسبات این سازه ها که دارای نقشه های کشیده هستند، پیچیده تر از دیگر ساختمان هاست. پس بهتر است از سازه‌هایی با اشکال نامتجانس استفاده نشود.

6- ارتفاع ساختمان: نسبت ارتفاع به عرض ساختمان نباید از 4 بیشتر شود و اگر این نسبت عددی بین 4 تا 6 باشد حالت بحرانی پیش می‌آید. بهتر است همه طبقات ساختمان ارتفاع برابر داشته باشند و ارتفاع در طبقات فرقی نداشته باشد و بهتر است تراز دو قسمتی در ساختمان وجود نداشته باشد.

7- شرایط زمین محل احداث: اگر زمین محل احداث شکل هندسی منظمی نداشته باشد باید با ایجاد درز انقطاع شکل زمین را به یک شکل منظم هندسی تبدیل کنیم. با این کار اجرا راحت‌تر می‌شود و در عین حال در هنگام زلزله ساختمانهای مجاور به یکدیگر ضربه نمی‌زنند. اگر ساختمان روی تپه ساخته نشود و یا در جایی که شیب تند دارد خیلی بهتر است.

8- پی سازی: پی سازی باید به صورت صحیح بر روی یک زمین که خاک مناسب دارد اجرا شود. همچنین خاک باید متراکم باشد و دانه بندی مناسب داشته باشد تا نشست صورت نگیرد. عموما واژگونی ساختمان به دلیل خاک نامناسب محل ساختمان است و کمتر پیش می‌آید که بر اثر بلند شدن پی باشد.

 

در صورت رعایت موارد بالا در ساخت ساختمان می‌توان امیدوار بود که با گذر زمان و ساخت ساختمان‌های بیشتر، عمر ساختمان‌ها در ایران بیشتر شود و مقاومت آنها در برابر زلزله بالاتر برود. چون اصولا رعایت اصول استاندارد در سطح جهانی در ایران بسیار بعید به نظر می‌رسد و نیازمند این است که افراد و ارگان‌های زیادی اراده کنند تا مسیر ساختمان در ایران به سمت مقاوم شدن حرکت کند پس رعایت همین نکات کوچک شاید بتواند کمک بسیاری بکند. در پایان تشکر میکنم از سایت کلبه

با آرزوی ایرانی سربلند و شاد

  • محسن شمس