بیشتر بدانید

در مورد ساختمان در اینجا صحبت می‌کنم

بیشتر بدانید

در مورد ساختمان در اینجا صحبت می‌کنم

سلام...
من این بلاگ رو راه اندازی کردم تا فرصتی باشه که بیشتر در مورد مسائلی که می‌دونم و یا ذهنم رو مشغول می‌کنن صحبت کنم که بیشتر در مورد صنعت ساختمان است. ساختمان مساله‌ای هست که خودم روزانه باهاش درگیر هستم و مطالبی خوبی در مورد اونها می‌دونم و می‌خوام به اشتراک بذارم.

۸ مطلب در خرداد ۱۴۰۲ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

شناژ چیست؟

به نام خدا

با سلام خدمت شما...

کلمه شناژ از آن کلمه هایی است که در سر ساختمان زیاد شنیده می شود و کلا کلمه پر کاربردی است و مردم عادی نیز این کلمه را زیاد می شنوند. امروز میخواهیم در مورد اینکه اصلا شناژ چیست و چه کاربردی در ساختمان دارد با هم صحبت کنیم. البته توجه داشته باشید که گاهی از کلمه کلاف به جای کلمه شناژ استفاده می شود که باید توجه داشت که منظور هر دو یکی است.

در پست های قبلی تا حدودی در مورد فونداسیون صحبت کردیم و کسی که ما را همراهی کرده باشد اطلاعات خوبی در مورد فونداسیون دارد. گفتیم فونداسیون در واقع قسمت بسیار مهمی از سازه است که بارهای وارده بر ساختمان را به زمین وارد می کند و پل ارتباطی بین زمین و ساختمان است. حال باید در مورد اینکه چطور این نیرو را به درستی بین ستونهای ساختمان توزیع کنیم صحبت کنیم. در حقیقت برای وارد آوردن نیروی ساختمان به زمین به طور یکنواخت، لازم داریم که بین پی ستونهای ساختمان یک ارتباط بسیار قوی برقرار کنیم تا علاوه بر وارد آوردن یکنواخت نیرو به زمین، از شکست و نشست سازه جلوگیری کنیم.

به زبان ساده شناژ به قسمت های ارتباطی بین پی ساختمان می گویند و معنی لغوی این کلمه به معنای زنجیر کردن است و وظیفه آن یکپارچه سازی فونداسیون ساختمان و تحمل نیروهای کششی سازه است.

تا اینجا در مورد شناژ در فونداسیون صحبت کردیم اما بد نیست بدانید که سقف طبقات نیز شناژ دارند که نام دیگر آن ژوئن است. گاهی اوقات لازم است که شناژهای افقی را به یکدیگر وصل کنیم تا استحکام سازه بالا برود که به آن شناژ عمودی می گوییم و این شناژ عمودی به تنهایی و بدون شناژ افقی معنی ندارد و اصولا در ساختمان های بلند مرتبه از شناژ عمودی استفاده می شود.

فکر می کنم تا اینجا اطلاعات خوبی در مورد شناژ به دست آوردیم. البته اگر اطلاعات تکمیلی بیشتری لازم داشتید به سایت آکادمی عمران مراجعه کنید چون مطالب جالبی دارد.

شناژ چیست

  • محسن شمس
  • ۰
  • ۰

به نام خدا

سلام بر همه عزیزان همراه ...

خب طبق قولی که بهتون داده بودم و بر اساس آخرین مطلبی که در مورد آرماتوربندی گذاشته بودم امروز باید در مورد روش های اتصال میلگرد صحبت کنیم و بگیم بهترین نوع اتصال کدوم یکی از اینها هست. در ابتدا از روشهای اتصال نام میبریم، بعد یک توضیح مختصر میدیم و در نهایت یک لینک میدیم برای صفحه ای که اطلاعات کاملتری در اختیارتون میذاره.

خب در پست های قبلی در مورد اهمیت فونداسیون صحبت کردیم و دیدیم که به نوعی مهمترین قسمت در سازه فونداسیون هست که پل ارتباطی بین سازه و زمین است. اما این فونداسیون از چه چیزهایی تشکیل شده؟ مشخصا از میلگرد و بتن. 

در ساخت هر سازه زیاد این اتفاق می افته که دهانه ای بسیار طولانی وجود داره و نمیتونیم با یک میلگرد از پس یک دهانه بر بیایم. در این مواقع هست که باید دست به دامن یک روش اتصال میلگرد بشیم تا بتونیم یک دهانه را پوشش بدیم.

روش اول اتصال فورجینگ یا جوش سر به سر میلگرد است. در این روش میلگردها رو حرارت میدن و سپس با فشار به همدیگه میچسبونن. اما دقت داشته باشید که این اتصال قراره وزن یک سازه رو تحمل کنه و با داغ کردن و فشار دادن قطعا از استحکام خوبی برخوردار نخواهیم بود. یادش به خیر در دوران بچگی اگر یک جسم پلاستیکی داشتیم که شکسته بود، به وسیله حرارت و فشار به هم می چسبوندیم و کلی ذوق می کردیم اما ساختمون شوخی بردار نیست.

روش دوم روش اتصال اورلپ یا اتصال پوششی است. این روش از سالها قبل استفاده میشده و روش خوبیه ولی مشکلات زیادی هم داره. اول از همه ضایعات میلگرد در این روش بالاس. چون میزان زیادی میلگرد با همدیگه تحت هم پوشانی قرار میگیرن. یعنی دو میلگرد 6 متری در حالت اتصال، در حالیکه باید یک میلگرد 12 متری به ما ارائه بدن نهایت بتونن 10 متر میلگرد ارائه بدن و این یعنی هدر رفت فولاد در فونداسیون، افزایش وزن سازه و کلی اتفاقات ناگوار دیگر.

روش سوم اتصال مکانیکی از طریق کوپلر هست. این روش از نظر ما و از نظر تکنولوژیکی بهترین روشه زیرا یک قطعه واسطه بین دو میلگرد قرار میگیره و میلگردها به اون پیچ میشن. این پیچ شدن بسیار محکم و قویه و باعث میشه آرماتوربندی استحکام خیلی خوبی داشته باشه. هدر رفت میلگرد در این روش در کمترین حالت ممکنه و سرعت کار بسیار بالائه. 

اگر دوست داشتین اطلاعات بیشتری در این زمینه به دست بیارید و اندکی حرفه ای تر در مورد این موضوع بدونید حتما به سایت شرکت سهند سر بزنید و مقاله بهترین روش اتصال میلگرد رو بخونید تا اطلاعات دقیق تری در مورد هر کدوم از این موارد کسب کنید.

در تصویر زیر به وضوح مشاهده می کنید که چرا از اتصال اورلپ به عنوان یک اتصال نا مطمئن یاد میشه.

ممنون از توجه شما.

اتصال  اورلپ

  • محسن شمس
  • ۰
  • ۰

به نام خدا

سلام...

سوالی که الان سالهاست برای متخصصین و کسانی که دارند در صنعت ساختمان کار می کنند مطرح است این است که ساختمان بهتر است اسکلت فلزی باشد یا اسکلت بتنی. برای جواب به این سوال باید مسائل مختلفی را در نظر گرفت و نمی توان به صورت کلی و عمومی به این سوال جواب داد زیرا ممکن است یک ساختمان با اسکلت فلزی بسیار مقاوم تر از یک ساختمان با اسکلت بتنی ساخته شده باشد و یا بالعکس. در واقع باید دید کیفیت کار در کدام یک بالاتر است و بعد به این سوال جواب داد اما ما در اینجا در حد دانسته های خود مواردی را در این باره بیان می کنیم که امیدواریم رضایت شما را جلب نماید.

اولین مساله مقاومت ساختمان در برابر زلزله است. هر دو نوع ساختمان های فلزی و بتنی مقاومت خوبی در برابر زلزله دارند و نمی توان گفت اسکلت به خودی خود در این مورد نقش اساسی داشته باشد و طراحی اسکلت نقش مهمتری دارد.

مساله بعدی طول عمر ساختمان است. بتن در طول زمان ممکن است با افت مقاومت روبرو شود و در برابر زلزله آسیب پذیر باشد اما خب در ساختمان فلزی هم از بتن استفاده می شود و طول عمر سازه بتنی به طراحی آن نیز ارتباط دارد ولی در کل عمر ساختمان فلزی بیشتر است.

مقاومت در برابر آتش در اسکلت بتنی بیشتر است زیرا فلز در برابر گرما مقاومت خود را از دست می دهد ولی بتن مقاومت خوبی در برابر آتش دارد.

مورد بعدی زمان و تخصص مورد نیاز برای هر کدام از انواع اسکلت است. در مورد زمان اسکلت فلزی سریع تر است چون پس از مرحله اسکلت کارها سرعت بیشتری به خود می گیرند ولی از آن طرف اسکلت فلزی نیاز به تخصص بیشتری در اجرا دارد و این یک موردی است که به نفع اسکلت بتنی است.

و اما در این لحظه می خواهیم در مورد مهمترین موضوع در تصمیم گیری برای اسکلت فلزی یا بتنی صحبت کنیم و آن قیمت تمام شده است. در کشور ما مهمترین دلیلی که باعث می شود ساختمان ها بیشتر با اسکلت بتنی ساخته شود مزیت قیمتی آن است. اولا هزینه تمام شده آن پایین تر تمام می شود و دوما نیاز نیست در همان اول ساخت سازه یک مقدار زیادی پول پرداخت شود و با مقدار کمی پول ساختمان شروع به پیشرفت می کند.

ممنون از وقتی که گذاشتید و در مورد اسکلت بتنی یا فلزی با من همراه بودید. امیدوارم تونسته باشم موارد مفیدی رو بهتون انتقال بدم. در ضمن من برای آماده سازی مطالبم از این سایت مقداری اطلاعات برداشتم.

اسکلت سازه

  • محسن شمس
  • ۰
  • ۰

به نام خدا

با عرض سلام و ادب و احترام...

یکی از مهمترین مسائلی که باعث میشه ما سازه مقاوم و مستحکمی در برابر عوامل داخلی و خارجی داشته باشیم همین آرماتوربندی به حساب میاد. آرماتور بندی درست و اصولی در واقع همون خشت اوله که چون معمار راست بذاره تا همیشه سازه استوار و برقرار میمونه. اما اصلا چرا آرماتوربندی؟ چرا میلگرد؟ اصلا چی شد که انسان فهمید باید میلگرد بذاره داخل بتن؟

در مورد این موضوع قبلا تو پست دیگری توضیح دادم ولی الان دوباره هم میگم. مقاومت کششی. بتن از هر لحاظ مقاومت خیلی قابل قبولی داره اما بتن به تنهایی در برابر کشش ضعیفه. انسان هم باهوش ترین موجود روی زمینه. اومد یک روشی اختراع کرد و در اون به صورت حساب شده اسکلت یک سازه رو با میلگرد درست کرد. بعد تو قالبهایی که داشت بتن ریخت. بعد که این بتن محکم شد انسان مشاهده کرد که بعله. این بتنی که در برابر کشش ضعیف بود حالا با کمک میلگرد تبدیل به ماده ای مستحکم در برابر کشش شده. به این ترتیب میلگرد وارد تقریبا مهمترین ترکیب زندگی انسانها شد.

اما خود آرماتوربندی اصولی داره که میخوام در حد اولیه در موردش براتون توضیح بدم.

خب اول بگم که چرا میگیم آرماتوربندی؟ چرا نمیگیم میلگردبندی؟ در واقع به شاخه های 6 تا 12 متری فولاد میلگرد گفته میشه و اگه اونا رو کوتاه کنیم و یا بهشون خم وارد کنیم تبدیل به آرماتور میشن و اینها رو به هم وصل میکنیم. پس طبیعیه که بگیم آرماتوربندی. یک نکته دیگه اینکه سعی کنید از میلگرد زنگ زده تو سازه استفاده نکنید و اگر میلگردتون زنگ داشت حتما اونو برطرف کنید بعد تو آرماتوربندی از اون استفاده کنید.

کاری که باید در ابتدا انجام بشه و خیلی باید در انجام اون دقت کرد بریدن و خم کردن میلگردهاست. این قسمت از حساسیت خاصی برخورداره چون هم اندازه ها باید رعایت بشن و هم سایز میلگردها مهمه و هم خم کردن میلگردها باید به صورت حرفه ای و خوبی صورت بگیره وگرنه در میلگرد تنش پسماند به وجود میاد و این خودش کلی داستان به وجود میاره.

و اما بعد...

خب حالا که میلگردها رو کوتاه کردیم باید چیکار کنیم؟ خب مشخصه دیگه، باید آرماتورها رو با دقت خاصی به یکدیگر وصل کنیم. این وصل کردن موضوع کوچیکی نیست. در واقع روش های مختلفی برای وصل کردن یا اتصال آرماتورها به همدیگه وجود داره که الان تو این مقاله فقط از اونها نام میبرم. در مقاله بعدی در مورد روش های اتصال میلگرد صحبت میکنم و در مقاله بعدی ادامه آرماتوربندی رو توضیح میدم.

روش اتصالی که تو ایران زیاد انجام میشه اتصال اورلپ ه، اما این به معنی بهترین روش اتصال نیست. اتصال دیگری که داریم فورجینگ هست و اتصال دیگر کوپلینگ هست.

من بحث رو همین جا نگه می دارم و ادامه رو در روزهای بعد باهاتون در میون میذارم.

آرماتوربندی

 

  • محسن شمس
  • ۰
  • ۰

انواع بتن

به نام خدا

سلام...

بتن یکی از مهمترین مواد ساخته دست بشر است. هر جا سازه مقاومی دیده شود قطعا در آن از بتن استفاده شده است. بتن به طور کلی از آب، سیمان و سنگدانه تولید می شود اما با توجه به موارد استفاده، به طرق مختلفی تولید می شود و انواع مختلفی دارد ولی در حالت کلی به وجود آمده که به بشر خدمت کند. البته از بتن تنها در ساختمان نیست که استفاده می شود و در جاهای دیگر کاربردهای دیگری هم دارد.

بتن مسلح و بتن غیرمسلح: بتن غیرمسلح در واقع همان چیزی است که از آب و سیمان و سنگدانه تولید شده و شالوده یک ساختمان را تشکیل می دهد. حالا اگر در همین بتن از میلگرد استفاده شود بتن مسلح نامیده می شود در واقع این یتن با میلگرد مسلح شده است. در واقع فاکتور مهمی که بتن غیرمسلح ندارد مقاومت در برابر کشش است که میلگرد این مقاومت را به بتن می دهد و تبدیل می شود به همان چیزی که در ساختمان از آن استفاده می کنیم.

بتن سبک: نوعی از بتن وجود دارد که در آن از ترکیب آب ، سیمان و پوکه معدنی استفاده می شود و وزن آن کمتر است و مناسب برای کاور سازه های فولادی و دهانه پل های بزرگ است

بتن سنگین: در این نوع از بتن از باریوت استفاده می شود و وزن بتن را بالا می برد و برای استفاده در جاهایی که مواد رادیواکتیو در آن تولید می شود مناسب است.

بتن پیش ساخته: این بتن از قبل در کارخانه ساخته می شود و در سر ساختمان فقط کنار هم ترکیب می شوند و در خیلی از جاهای ساختمان می توان از آن استفاده کرد.

بتن پیش تنیده: این نوع از بتن به خاطر فرآیند کشیدیگی میلگرد در آن از مقاومت بسیار بالایی برخوردار است و در سازه های حساس از آن استفاده می شود و نیازمند یک سری دستگاههای خاص است.

بتن شاتکریت: این نوع بتن حالت معمولی دارد و فرق آن این است که آن را با دستگاه به سمت قسمت مورد نظر پرتاب می کنند طوریکه با سرعت بالا به جسمی برخورد می کند و کاربردهای خاصی مثل استفاده در سازه نگهبان دارد.

من این مطالب رو با املای خودم و به کمک از سایت نماتک نوشتم

ممنون از وقتی که برای خوندن این مطلب صرف کردید...

انواع بتن

  • محسن شمس
  • ۰
  • ۰

به نام خدا

سلام...

من همیشه از بچگی از کارهای جدید خوشم میومده. ینی حاضر بودم کلی سختی بیشتری تحمل کنم ولی یک روش جدید توی کارم داشته باشم. این ادامه پیدا کرد و باعث شد من در بزرگسالی به تکنولوژی علاقه پیدا بکنم. از طرفی رشته دانشگاهی من عمران بوده. خوب دیگه پس من نقطه تلاقی عمران و تکنولوژی بودم. در ضمن از مدت ها قبل مصرف بیش از حد انرژی برام یه دغدغه بوده و همش ناراحت بودم که یه روزی کره زمین تموم بشه.

این فکر و این حرف واقعا بیخودی نیست. کره زمین در حال تموم شدنه. ینی اون قسمت هایی از زمین که جمعیت زیاد داره و مصرف به طور کلی در اون بالاست رو به نابودی میره. پس از همه کسایی که می شناسم و به نوعی مخاطب من هستن میخوام که کمک کنن شده به اندازه سر سوزن جلوی نابودی کره زمین رو بگیریم.

یکی از تکنولوژی هایی که مقداری به سمت جلوگیری از نابودی زمین با مصرف کمتر در حال حرکت کردنه تکنولوژی کوپلره. من قبلا هم در مورد کوپلر اینجا صحبت کردم. اول از همه اگه نمیدونید کوپلر چیه لطفا برین و ببینید اصلا کوپلر میلگرد چی هست و بعد بیاید مطلب من رو بخونید تا متوجه حرفای من بشید.

ازتون میخوام اگر شخصی هستید که در تصمیم گیریهای درون یک سازمان یا یک ساختمان دخیل هستید حتما از کوپلر برای ساختمونتون استفاده کنید. خیلی مزایای زیادی داره و باعث میشه هم سرعت کار بالا بره هم مواد اولیه کمتری مصرف بشه هم ایمنی سازه بالا بره و کلی مزایای دیگه که بعدا در موردش باهاتون صحبت خواهم کرد.

در کل به نظر من انسان بزرگترین مشکلی که داره اینه که کل کره زمین رو برای خودش میدونه و در خودخواه ترین حالت ممکن به سر میبره. بیاید شما مثل نوع انسان نباشید و زمین براتون مهم باشه و اعمالتون روی زمین با تفکر باشه و حتما به فکر انسانهایی که قراره هزار سال دیگه روی زمین زندگی کنن باشید. انسان هزار سال پیش با وجود تمدن کمتری که نسبت به ما داشته ولی زمین رو بکر به دست ما رسونده.

ممنون از توجه شما

کوپلر میلگرد

  • محسن شمس
  • ۰
  • ۰

به نام خدا

سلام...

میلگرد که یک میله از جنس فولاد است امروزه به یک محصول بسیار کاربردی و مهم در زندگی انسانها تبدیل شده است. مهمترین جا برای استفاده از میلگرد در صنعت ساختمان است. دلیل استفاده از میلگرد هم این است که میلگرد فاکتوری بسیار مهم را به بتن اضافه می کند که بتن آن را به تنهایی ندارد. بتن در کشش ضعیف عمل می کند و میلگرد دقیقا در کشش نقطه مقابل بتن است و ترکیب آنها برای استفاده در ساختمان بسیار مناسب است و ساختمان را در برابر عوامل طبیعی که ساختمان را تحت فشار قرار می دهند مقاوم می کند..

با توجه به استفاده گوناگون میلگرد در صنایع و مکان های مختلف، میلگردها قطرهای متفاوتی بر حسب میلیمتر دارند از بسیار نازک گرفته تا حدود 5 سانتیمتر که عدد به نسبت بالایی است. همچنین میلگرد می تواند آج دار و یا ساده باشد که البته نوع آج روی میلگرد، انواع و اقسام مختلفی دارد.

تولید میلگرد به دو روش نورد سرد و نورد گرم صورت می گیرد و درآن شمش های فولادی را ذوب می کنند و عملیات ساخت را اجرا می کنند و البته میلگردی که با نورد سرد تولید شده مقاومت بالاتری دارد.

در هر کشوری میلگرد با استانداردهای همان جا تولید می شود. در ایران میلگردها را با استانداردهای میلگرد در روسیه تولید می کنند و شرکتی که در این زمینه در ایران سرآمد است شرکت ذوب آهن اصفهان است.

یکی دیگر از مواردی که بسیار به رواج استفاده از میلگرد کمک کرده است قابلیت شکل پذیری میلگرد است که می توان به صورت لگو هر شکلی که مد نظر سازنده است را با آن تولید کرد و البته مقاومت بالای میلگرد از دیگر عوامل آن است و میلگردی که در ساختمان اضافه می آید قابلیت استفاده مجدد به صورت بازیافتی را دارد و به نوعی دوباره به صنعت باز می گردد.

امیدوارم این مطلب به شما کمک کرده باشه. من در تولید این مقاله از سایت استوارسازان کمک گرفتم.

  • محسن شمس
  • ۰
  • ۰

به نام خدا

سلام...

همانطور که می دانید بشر سال ها قبل متوجه شد اگر در بتن از میلگرد استفاده کند باعث بالا رفتن مقاومت بتن می شود و ساختمان را در برابر زلزله و عوامل طبیعی دیگر محکم می کند و به عبارتی بتن ما مسلح می شود. البته استفاده از میلگرد در بتن اصول خاص خود را دارد و باید طبق شرایطی از آن استفاده کرد. مثلا استفاده از میلگرد آج دار به دلیل بالاتر بردن مقاومت بین بتن و میلگرد باعث قدرت بیشتر بتن می شود.

از این روش علاوه بر اجرای فونداسیون و سقف ها، می توان در اجرای دیوارها هم کمک گرفت و از یتن شاتکریت که به صورت پاششی به دیوار با دستگاه پرتاب می شود بهره برد.

آرماتورها از میلگردهای فولادی ساخته شده‌اند که به دلیل خواص فیزیکی از جمله مقاومت بالا در برابر کشش و انعطاف‌پذیری، برای بالا بردن قدرت سازه‌ها و افزایش استحکام آن‌ها در برابر فشارها و نیروهای وارده استفاده می شوند. این آرماتورها به صورت عمودی و افقی در سازه مورد استفاده قرار می گیرند تا مانع از شکسته شدن مقاومت سازه در برابر بارهای سنگین بشود و از آن در ساخت راه، ساختمان، پل، سد و ... استفاده می شود.

آرماتور باید مقاومت کافی در برابر کشش داشته باشند زیرا بتن در حالت کششی ضعف دارد و این ضعف باید توسط شبکه آرماتورها جبران شود. شبکه آرماتورها باید به گونه مناسبی به اسکلت اصلی ساختمان متصل شود تا بتواند نیرو را به شکل درستی به کل سازه انتقال دهد.

در پروژه های کوچک عموما از آرماتوربندی به روش دستی استفاده می شود و کارگران ماهر قابلیت اجرای آن را دارند. یک روش دیگر استفاده از آرماتورهای پیش تنیده است که از قبل آرماتورها در کارخانه به یکدیگر متصل می شوند و به محل سازه منتقل شده و در آنجا در جایگاه خود قرار می گیرند.

در ضمن خم و برش میلگرد باید طبق اصول خاصی اجرا شود که در پست های بعدی به توضیح آن خواهیم پرداخت.

اتصال میلگردها نیز دارای شرایط خاصی است که نیازمند مباحث مفصلی در این باره است. در واقع این پست شروعی برای صحبت در مورد موارد زیاد و نکات اجرایی بسیاری در آرماتوربندی است که در پست های بعد به آن خواهیم پرداخت.

ممنون از سایت iromart

آرماتوربندی

  • محسن شمس